Właściwości miodu lawendowego

Miód lawendowy ma szereg cennych właściwości, jakie doceniają odbiorcy na rynku. To propozycja dla każdego, kto chce postawić na pełną naturalność. Plusem jest smaczny smak i niezapomniane doznania podczas kosztowania miodu. Jakie właściwości ma lawendowy miód? Czym się wyróżnia? Kiedy warto po niego sięgnąć? Jakie ma zalety?

Miód lawendowy

Miód lawendowy jest sporym źródłem węglowodanów, które są niezbędne w diecie każdego człowieka. W tym wypadku produkt ma dosyć dużo sacharozy. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnych cukrów sprawia, że miód lawendowy sprawdzi się u sportowców, rekonwalescentów i osób osłabionych. Dzięki niemu dodamy sobie energii a kupimy go w fitorsweet. Ponadto, nie zapominajmy o łagodnym działaniu uspokajającym. Wyrób posiada w składzie sporo olejków eterycznych, jakimi są:

  • pinen,
  • lineol,
  • cyneol,
  • borneol,
  • geraniol itp. 

Olejek lawendowy niszczy bakterie paciorkowca i wykazuje działanie przecwibakteryjne. 

Zalety spożywania miodu lawendowego

Miody tego typu wspomogą nas w leczeniu wszawicy i problemów z nieświeżym oddechem. Miód posiada w składzie pewne ilości rośliny, z jakiej jest wykonywany. Lawenda korzystnie oddziałuje w problemach z układem oddechowym. Co ciekawe, na uwagę zasługują też inne opcje – miody malinowe, które wykazują zbliżone działanie do lawendowych miodów. Zakupu dokonamy sprawnie w internetowych sklepach z bogatym asortymentem. Smaczne miody dodamy do wody, herbaty,. a nawet deserów, ciesząc się niezwykłym smakiem. Nie dziwi zatem fakt, że klienci chętnie sięgają po zdrowe miody. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *