Makaron kukurydziany – bez glutenu i pełen smaku!

Dieta bezglutenowa to ratunek dla wszystkich osób, które zmagają się z celiakią. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które mogą zastępować klasyczne pszenne produkty. Są to między innymi przeróżne makarony warzywne, w tym kukurydziany. Makaron z kukurydzy charakteryzuje się żółtą barwą i smakiem, który najbardziej przypomina znane już wyroby pszenne. Jego popularność znacznie wzrosła i można teraz kupić go w zasadzie w każdym sklepie. Czy warto go spożywać?

Jakie są zalety makaronu z kukurydzy? 

Makaron kukurydziany, oprócz tego, że nie zawiera glutenu, niesie ze sobą też szereg innych zalet. Kukurydza to głównie węglowodany, dlatego taki makaron zawiera sporo błonnika i witamin z grupy B. Ma duże ilości potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Co więcej, ceniony jest za swoje właściwości, które mogą nawet zapobiegać anemii. Zawiera luteinę, która ma działanie antyoksydacyjne i dba o wzrok. Makaron kukurydziany jest zalecany również w ciąży, ponieważ w składzie ma duże ilości kwasu foliowego.

makaron kukurydziany

Z czym można jeść makaron z kukurydzy?

Ze względu na to, że makaron kukurydziany nie różni się zbytnio od pszennego, to może go skutecznie zastępować w każdej potrawie. Sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Można dodawać go do zup, sosów i zapiekanek, a jego neutralny smak będzie świetnym uzupełnieniem. Warto pamiętać, że jest to głównie źródło węglowodanów i mnóstwa witamin, dlatego warto podawać go z dodatkiem białka i tłuszczy. Wtedy makaron będzie smakował najlepiej, a przy okazji tłuszcze pomogą przyswoić wszystkie składniki odżywcze. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *