Latem pomidory kuszą smakiem i zapachem. Często ucieka się myślami do takiego okresu letniego, gdy można każdego dnia bezproblemowo sięgnąć po dobrej jakości pomidora. Pozostałe miesiące w roku nie muszą być pozbawione tego cennego składnika diety. Warto wybierać zwłaszcza te, które przygotowane są w ten sposób, żeby nie pozbawiać ich witamin i minerałów. Ciekawym rozwiązaniem mogą być zwłaszcza pomidory w zalewie.
Czy pomidory w zalewie przydadzą się w kuchni?
Niejednokrotnie podczas przygotowania posiłków, szczególnie tych wegetariańskich, trzeba sięgnąć po warzywne dodatki, które zastąpią mięsne produkty. Pomidory w zalewie mogą być idealnym składnikiem wszelkich sałatek, surówek, farszy czy nawet humusu. Nadają się zarówno jako dodatek do dania, jak i smaczna przekąska. Chcąc sprowadzić taki produkt do swojej kuchni, trzeba wybierać te wyroby, które w składzie mają:
- pomidory podsuszone pochodzące z ekologicznych zbiorów,
- oliwę z oliwek,
- olej słonecznikowy,
- naturalne przyprawy, na przykład: oregano, bazylię, czosnek, pietruszkę.
Pomidory w zalewie idealne do aromatycznej kuchni greckiej czy hiszpańskiej
Kuchnia grecka czy hiszpańska słynie ze zdrowych składników diety. Pomidory hodowane są tam dłużej niż w Polsce ze względu na większą ilość ciepłych i słonecznych dni. Nierzadko można zauważyć w sklepach wyroby pochodzące z tych ciepłych krajów europejskich, większość z nich ma w składzie właśnie pomidory. Pakowane są one najczęściej w szklane słoiczki, można z tych wyrobów korzystać cały rok, naturalny materiał jakim jest szkło chroni zawartość przed wpływem negatywnych czynników.