Czekolada jest jednym z największych przysmaków człowieka. Przepadają za nią zarówno dzieci jak i dorośli. Jest ceniona nie tylko przez Europejczyków. Mieszkańcy wszystkich kontynentów rozkoszują się jej smakiem. Nietolerancja laktozy jest utrudnieniem w żywieniu osób cierpiących na to zaburzenie. Czy jednak osoba posiadająca tą przypadłość musi zrezygnować z jedzenia czekolady?
Nietolerancja laktozy.
Laktoza to cukier, który występuje w mleku i to nie tylko krów. Związek ten znajduje się w mleku wszystkich ssaków, również owiec, kóz, wielbłądów. Jest obecna w większości przetworów uzyskiwanych z mleka lub produkowanych z jego dodatkiem. Jednym z nich jest czekolada. Okazuje się, że wielu ludzi dorosłych nie toleruje laktozy. Wiążę się to w ich przypadku z mniejszymi lub większymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Należą do nich:
- ból brzucha,
- biegunki,
- mdłości,
- wzdęcia,
- kolki,
- wydalanie nadmiernej ilości gazów.
Powyższe objawy nie muszą sugerować nietolerancji laktozy. Mogą być objawem choroby. Żeby przekonać się, czy organizm przyswaja laktozę, należy wykonać odpowiednie badania. Mogą to być: badanie krwi, badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT), endoskopia, analiza pH stolca, wodorowy test oddechowy, próba eliminacyjna, test doustnego podawania laktozy. Sprawdź ofertę fitorsweet.
Czekolada bez laktozy – rozwiązaniem problemu
W sklepach można znaleźć wyroby przeznaczone dla osób, których organizmy nie przyswajają laktozy. Jednym z takich wyrobów jest czekolada bez laktozy. W odróżnieniu od tradycyjnej, jest to wyrób pozbawiony szkodliwych dla niektórych ludzi cukrów. W smaku nie różnią się od zwykłych słodyczy. Nie są to produkty tanie. Na wyższą cenę wpływają droższe składniki użyte w procesie wytwarzania, jednak warto poszukiwać ich na sklepowych półkach.