Mąka pszenna razowa to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów mąki. Wykorzystywana jest do przygotowywania pieczywa, naleśników, makaronów czy ciast. Jest cennym źródłem witamin i wartości odżywczych, dzięki czemu skutecznie wzbogaca dietę, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Działa na wiele układów organizmu, uzupełnia niedobory niektórych składników, świetnie smakuje i jest prosta w obróbce.
Mąka pszenna razowa – jak powstaje?
Mąka pełnoziarnista jest produkowana z naturalnych, nieprzetworzonych składników, dzięki czemu dostarcza witamin i wartości odżywczych. Mąka pszenna razowa jak https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/maki-i-skrobie/maka-pszenna/maka-pszenna-razowa jest cennym źródłem między innymi:
- białka,
- błonnika pokarmowego,
- witamin z grupy B, K, D i E,
- pierwiastków (potas, magnez, wapń, żelazo, siarka).
Składniki odżywiają organizm, regulują pracę układu pokarmowego i nerwowego, gwarantują dłuższe uczucie sytości, usprawniają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Ponadto są łatwo przyswajalne, a sama mąka świetnie sprawdza się do przygotowywania domowych wypieków i potraw. Świetnie smakuje jako baza dla pieczywa, naleśników czy pierogów.
Mąka pszenna razowa – właściwości
Zawartość potasu i magnezu wpływa na prawidłową pracę serca i układu krążeniowego, przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy. Żelazo i wapń chronią przed anemią, a także wzmacniają kości. Mąka razowa pszenna jest zatem odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Siarka, tak samo jak witamina E wywierają korzystne działanie na skórę, oczyszczając ją i wzmacniając.